TÉMÁK, Kategóriák

Mik a legfontosabb tudnivalók az asztmáról?

559
HOZZÁSZÓLÁS:

Az asztma viszonylag gyakran tapasztalható megbetegedés, amely gyermek- és felnőttkorban egyaránasztma1t előfordul. Az utóbbi időben növekvő számban találkozunk vele. Ijesztő — különösen a kisgyerekes szülők számára – és legalább olyan mértékben veszélyes is.

Az asztmára jellemző, hogy a tüdő kis hörgői (hörgőcskék) beszűkülnek, ami által fellép a jellegzetes, sípoló és gyors, kapkodó légzés, mindez a betegség velejárója. Sok csecsemő, különösen első életévében sípolva lélegzik, főként ha megfázott.

Ez azonban nem vezet szükségszerűen asztmás megbetegedéshez. Valójában ez igen gyakori jelenség a csecsemő szűk, apró hörgőinek következtében, tehát a sípoló lélegzés nem minden esetben utal asztmára.

KIVÁLTÓ OKOK

Az asztma a kis hörgők görcsös szűkülésével és tapadó, üvegszerű nyák képződésével járó, rohamokban jelentkező állapot. Családi előfordulása gyakori, különösen, ha ekcémával is társul. A nyugati orvoslásban elfogadott, hogy az asztmát a három alábbi ok egyike váltja ki:

  • Allergia, fertőzés és stressz eredetű szorongás. Minden vírus vagy baktérium okozta légúti fertőzés kiválthat asztmás rohamot a fokozottan termelődő váladék miatt. A penészgomba okozta fertőzések szintén rohamot okoznak, ez azonban általában a gomba kiváltotta allergiás reagálás következménye.
  • Allergiás eredetű asztma. Ismeretes atópiás asztmaként is. Rendszerint gyermekkorban kezdődik és más allergiák is jelen vannak: szénanátha, állatallergiák (toll, szőr), allergia poratkára, bizonyos ételekre, főként tejtermékekre és légköri szennyeződésekre.
  • Nem allergiás eredetű/belső anyag okozta asztma. Ez Inkább felnőttkorban lép fel, és nem szükségszerűen allergén, hanem feszült érzelmi állapottal, bizonyos testmozgással lehet összefüggésben. Gyakori, hogy éjszaka rosszabb (éjszakai asztma).

TÜNETEK

Sípolás nélküli, folytonos köhögés, különösen, ha nem kíséri váladék és köpet. A hallható sípolást és a nehéz kilégzést gyakran kíséri a mellkas szorító érzése.

A légzés gyorsul, a pulzusszám növekszik, súlyos esetekben, különösen csecsemőknél és gyermekeknél az alsó bordák behorpadása figyelhető meg.

559
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]